Japonisme

Nadat Japan zijn havens openstelde voor de handel, kwamen er vanaf dat moment allemaal Japanse werken naar Europa. Europese kunstenaars waren hier erg onder van de indruk. Van Gogh vond de Japanse mode. zeer gefascineerd. Hij schreef aan Theo, ''Mijn studio is niet zo slecht. Dit komt meer door de Japanse prenten die ik aan de muur heb gevestigd, die amuseren heel erg''.

In de winter van 1885-1886 ontdekte Van Gogh de Japanse houtsnede. De vlakverdeling, lijnvoering en felle kleur fascineerde hem. Hij begon met het verzamelen van werken van de ukiyo-e meesters. Ukiyo-e is een vorm van houtsnede. Père Tanguy's schilderij heeft op de achtergrond Japanse prenten. Dit is ter eren van de ukiyo-e meesters. De periode van het Japonisme was van korte duur bij Van Gogh.

Van Gogh las de aflevering van Paris illustré, die gewijd was aan Japan, met veel belangstelling en kopieerde de geisha van de omslag.

  

Van Gogh heeft van een afbeelding(boven) op de omslag van de Paris illustré, een schilderij gemaakt (onder). Hij gebruikte felle kleuren en plaatste de vrouw in een exotisch landschap dat hij van Japanse prenten kende. De vrouw op de afbeelding was een prostituee. Op de achtergrond zie je een kraanvogel (grue) en een kikker (grenouille). Deze Franse benamingen betekenen in het frans ook prostituee.